Skip to main content

Proiectați-vă rețeaua de telecomunicații într-un sistem de inventariere al rețelei

By 22/12/2020January 5th, 2021NetStork

NetStork vă asigură suportul pe parcursul întregului ciclu de viață al rețelei. Îl puteți utiliza pentru a modela o infrastructură de rețea existentă dar și pentru a proiecta una nouă. Aflați mai multe despre procesul și avantajele proiectării rețelei dvs. direct în sistemul de Network Inventory (NI).

Fiecare rețea, chiar și cele mai mari, a început cu planuri și câteva linii în computerul proiectantului. Aceasta este o etapă esențială în timpul căreia se creează o analiză a viitorului proiect. Înainte de a începe afacerea, specialiștii trebuie să răspundă la multe întrebări:

  • Unde sunt potențialii clienți?
  • A cui rețea este deja disponibilă în zonă?
  • Cum oferiți servicii cât mai repede posibil?
  • Este mai bine să vă construiți propria rețea de la zero sau să o închiriați de la alți operatori?

Datele despre rețelele și infrastructura altor operatori sunt, de asemenea, o sursă suplimentară de informații valoroasă.

De la plan la proiect

Planificarea este importantă, dar este doar prima etapă în construcția unei rețele de telecomunicații. Este urmată imediat de etapa de proiectare.

Începe modelarea traseului rețelei. În primul rând, este modelat pe o hartă și ia în considerare infrastructura deja existentă: rețeaua pe care o dezvoltăm, rețelele altor operatori (sau concurenții noștri) pe care le vom folosi și rețelele altor industrii trebuie să fie toate incluse.

Datele despre rețelele externe pot avea mai multe forme: 

  • Sursă WMS / WMTS: atunci vă puteți conecta la program ca fundal de hartă utilizând funcția „Configurare WMS / WMTS”. Dacă harta are mai multe straturi, acestea pot fi oprite sau activate în funcție de necesitățile proiectului.
  • Fișiere vectoriale DWG \ DXF \ SHP sau fișiere raster, conectate ca fundal al hărții. Un nou proiect de rețea este creat peste acest fundal.
  • Date în fișiere DWG / DXF: trebuie să avem o parte a rețelei ca obiect de inventar al rețelei și nu doar un fundal grafic, pentru a putea conecta rețeaua proiectată. Pentru a realiza acest lucru folosim funcția „Import de date din Dxf / Dwg”. Acest lucru ne economisește mult timp și nu trebuie să redesenăm nimic manual.

Când folosim alte surse ca fundal al hărții sau importăm date, obținem contextul în care putem începe să proiectăm. În acest scop, programul înființează un proiect care va conecta întreaga rețea creată și informații legate de aceasta. Obiectul „proiect” poate fi împărțit în proiecte mai mici, ceea ce permite distribuirea lucrărilor între mai mulți proiectanți.

Fiecare proiect are acoperirea zonei sale pe hartă, data de început și de sfârșit, starea sa și informațiile necesare pentru a gestiona activitatea de dezvoltare a rețelei.

Opțiuni pentru conceptul de rețea

NetStork vă permite să salvați diferite opțiuni ale conceptului de rețea, care vă permite să vă întoarceți la versiunile anterioare și să o alegeți pe cea mai bună.

În afară de desenarea traseului pe hartă, documentația necesită note sau observații suplimentare, care vor fi vizibile și pe planul tipărit. Este posibil să adăugați note cum sunt comentariile oriunde pe diagramă sau hartă sau să desenați săgeți sau linkuri.

Configurarea stilului face posibilă crearea unei vizualizări adecvate a rețelei. Proiectantul poate schimba culoarea, tipul sau grosimea liniei în funcție de scopul rețelei sau de atributele sistemului de canalizare creat sau ale obiectelor punct. Proiectantul poate selecta, de asemenea, grafică sau pictograme adecvate pentru a asigura un aspect consistent al rețelei create.

Amplasarea camerelor de tragere, a stâlpilor sau a altor obiecte punctuale poate fi determinată cu precizie prin citirea coordonatelor curente ale cursorului pe hartă. Distanțele sunt calculate automat pe baza coordonatelor și vizualizate de-a lungul infrastructurii create.

Proiectul finalizat poate fi tipărit împreună cu metrica necesară ca tabel.

Următorul pas

Proiectarea infrastructurii pe o hartă este prima etapă. A doua etapă este proiectarea distribuției cablurilor și a fibrelor.

NetStork oferă o interfață grafică pentru crearea de diagrame de joncțiuni și conexiuni în joncțiuni. Este important ca astfel de diagrame create în sistemul de inventar al rețelei să vă permită să verificați cursul fibrelor îmbinate/sudate afișând relația creată în acest fel pe hartă. Datorită acestui fapt, știm imediat dacă conexiunile proiectate sunt corecte și creăm o cale completă de conexiune între două puncte din rețea. Acest lucru este important deoarece mai târziu, schema concepută în acest mod va sta la baza lucrătorului de teren pentru a conecta cablurile.

Funcțiile de urmărire vă permit să verificați rapid conexiunile proiectate. Când faceți clic pe fibrele individuale din joncțiuni sau ODF, puteți vedea pe hartă traseul evidențiat al fiecărei fibre.

Proiectul de interconectare nu este doar o schemă care oferă coerență topologică. Fiecare dintre elementele de rețea, cum ar fi cablurile, sudurile de priză, conectorii ODF, splitterele și multe altele, introduc o atenuare a semnalului. Datorită acestui fapt, nivelul său în socket-ul abonatului este mai mic decât nivelul de pe portul OLT. Proiectantul trebuie să proiecteze rețeaua în așa fel încât atenuarea pe care o introduce nu este mai mare decât în ipotezele de proiectare.

Netstork calculează nivelul puterii de atenuare a semnalului și îl arată pentru fiecare punct de conexiune din rețea. Acest lucru asigură că proiectantul are întotdeauna controlul asupra proiectului său, fără a fi nevoie de calcule obositoare. Dar asta nu este tot:

  • NetStork are funcții gata făcute pentru conectarea cablurilor și verificarea continuității acestora dacă există multe conexiuni.
  • De asemenea, veți găsi funcții care vă permit să căutați conexiuni specifice și să le afișați pe o hartă.
  • Când faceți conexiuni, veți vedea ce atenuare a semnalului va introduce fiecare dintre ele. Echilibrul optic al puterii va include atenuare pentru cabluri, îmbinări, splittere și alte componente. Amintiți-vă că de puterea de atenuare depinde calitatea semnalului clientului!
  • Rețeaua logică proiectată (cablurile) va fi localizată de programul de inventar al rețelei imediat în infrastructura corespunzătoare, inclusiv sistemul de canalizare sau rețeaua aeriană.
  • Cuplajele vor fi conectate imediat la obiectele de infrastructură, cum ar fi camere de tragere/camerete sau stâlpi. Fiecare dintre ele va avea, de asemenea, o schemă de flux modelată.

Documentația proiectului

O mulțime de documente sunt create și colectate pe parcursul întregului proces de proiectare. Documentația include diferite fișiere, scanări sau fotografii și poate fi conectată la obiectul „Proiect” sau la elemente individuale de rețea. Documentația colectată în acest mod este întotdeauna disponibilă într-un singur loc și este ușor de găsit.

În scopul vizualizării unor părți mai mari ale rețelei, sunt utilizate diagrame de infrastructură logice.

Schema logică oferă o extensie a oricărui obiect în care fibrele (de ex. joncțiuni sau ODF) sunt unite de joncțiuni sau ODF-uri ulterioare. În acest fel puteți vedea conexiunile pentru mai multe astfel de obiecte într-o singură schemă.

O diagramă de infrastructură vă oferă o vedere a rețelei fără contextul hărții ca o conexiune a nodurilor fizice ale rețelei, împreună cu o vizualizare a cablurilor, a profilurilor de canalizare și a distanțelor dintre noduri.

Fiecare schemă din NetStork poate fi extinsă cu note suplimentare inserate în vizualizarea schemei.

Proiectul finalizat poate fi tipărit sau trimis ca atașament.

Rețeaua proiectată nu mai necesită migrare sau transfer către sistemul de inventar al rețelei.

 

Beneficii

Odată cu dezvoltarea sistemelor de inventar al rețelei, veți obține mult mai mult decât o simplă rețea structurată. Cu NetStork obțineți și:

Acces la informații despre rețea într-un singur loc, de la proiectare, până la construcție, până la întreținere continuă.

Costuri semnificativ mai mici de documentare și inventariere.

Mai puțin efort necesar după finalizarea și acceptarea rețelei. 

Contactați-ne pentru o demonstrație care vă va arăta cele mai importante funcții ale NetStork și beneficiile utilizării sistemului de inventariere al rețelei.