Skip to main content

Sistemele de inventariere rețele de telecomunicații – de ce sunt o necesitate pentru afacerile moderne

Indiferent de domeniu, o afacere depinde de date. Când vine vorba de ISP-uri și operatori CATV, majoritatea proceselor de business nu pot rula fără acces la informații actualizate despre rețea accesibile tuturor angajaților. Un sistem de inventar al rețelei vă oferă cele mai recente informații despre rețea, adunate într-un singur loc. Să aflăm care sunt beneficiile implementării acestei soluții. 

Cu un sistem de inventar al rețelei, aveți acces la informații despre toate elementele rețelei dvs. împreună cu atributele acestora. Datele descriu rețeaua atât în contextul tehnic (dispozitive și infrastructură de teren), cât și în contextul logic (corelațiile lor și unde elemente precum cabluri, conducte etc.) și vă permit să creați o rețea care oferă eficient servicii clienților.

În sistemul de inventar al rețelei, vă puteți vizualiza datele pe o hartă într-un context geografic – locația vă arată cine se află în raza de acțiune a rețelei. Sistemul vă permite să vizualizați serviciile și să luați în considerare infrastructura. De asemenea, vă permite să vedeți ce resurse sunt folosite pentru a conecta clienții.

Această varietate de caracteristici face ca sistemul de inventar al rețelei să fie util pentru multe departamente ale companiei dumneavoastră. Informațiile stocate pot fi utilizate în procese operaționale, de ex. planificarea, construirea și întreținerea rețelei, precum și în activitățile de vânzări sau marketing.

O singură bază de date – întreaga informație de rețea într-un singur sistem 

Unde păstrați informațiile despre rețeaua dvs.? Înainte de implementarea unui sistem unificat, datele de rețea constau de obicei din scheme, planuri și proiecte stocate ca documente pe hârtie, fișiere AutoCAD sau Visio și foi de calcul Excel. Să nu uităm notele și informațiile angajaților stocate… în propria lor memorie. .

Găsirea și accesarea informațiilor utile reale din toate aceste surse poate fi dificilă și, în multe cazuri, există riscul pierderii în întregime a datelor. Cu o singură bază de date unificată, puteți accesa toate informațiile de rețea și, pentru a da doar un exemplu, vă puteți urmări cu ușurință serviciile sau rutarea cablurilor în întreaga rețea.

Descriere unificată – informații despre rețea inteligibile pentru toată lumea

În sistemul de inventar al rețelei, toate elementele de același tip au un singur set de atribute (de exemplu, pentru un cablu de fibră optică: numărul de fibre pe care le conține, culoarea acestora, atenuarea, lungimea cablului optic, lungimea instalației etc.). Singurele variabile sunt valorile pentru fiecare atribut. Metoda de modelare este aceeași pentru fiecare nod, iar schemele pentru diferite părți ale rețelei au aceeași logică de descriere și funcționează pe un set de elemente de rețea.

Infrastructura este modelată în același mod, indiferent de momentul creării ei – datorită acestui fapt, toate informațiile despre sistem sunt unificate și clare pentru utilizator.

Acces rapid la informații 

Adunarea informațiilor utile din mai multe surse poate fi dificilă și consumatoare de timp. Uneori se dovedește că lipsește o bucată de date și aflăm despre asta doar după ce am răsfoit multe documente și fișiere. Un sistem de inventar al rețelei reduce semnificativ timpul de accesare a informațiilor și previne erorile sau datele inexacte. Căutarea dispozitivelor, serviciilor de cabluri etc. se face într-o singură solicitare și se oferă răspuns instantaneu. Inventarul de rețea vă oferă informații complete și unificate despre infrastructura fizică și serviciile.

În mod convenabil, puteți accesa datele din rețea și prin intermediul unui browser, adică oricine din compania dumneavoastră care deține permisiunea poate accesa informațiile folosind un laptop sau un dispozitiv mobil cu acces la Internet.

Dacă mai mulți angajați din compania dvs. au nevoie de acces sigur la datele din rețea, aflați ce are de oferit NetStork WEB.

Detalii Netstork WEB

Controlul și utilizarea mai bune a resurselor de rețea

Construirea unei rețele este o investiție mare, așa că utilizarea întregului său potențial este crucială. Dacă aveți întreaga rețea mapată în sistemul de inventar al rețelei, puteți vedea ce resurse sunt folosite pentru a furniza servicii clienților dvs. și care sunt neutilizate.

Aveți control deplin asupra gradului de ocupare a dispozitivelor, cablurilor și benzii radio. Cu aceste informații, știți exact dacă și unde este posibil să aveți nevoie să adăugați un dispozitiv atunci când baza dvs. de clienți crește sau să găsiți cu ușurință un element neutilizat pe care îl puteți muta acolo unde este necesar. Nu vă veți extinde rețeaua decât dacă este necesar.

Lipsa resurselor libere rezultă nu numai din lipsa elementelor fizice, ci și dintr-o configurație de rețea care nu este optimă.

90

Fără instrumentele potrivite, este imposibil să urmăriți rapid toate rutele și să vedeți în ce măsură fibrele individuale, în fiecare cablu de fibră optică, sunt ocupate. Cunoașterea și controlul asupra gradului de ocupare a rețelei construite vă permit să atingeți în mod conștient un nivel de utilizare a rețelei de până la 90%, fără a fi nevoie de o extindere suplimentară. Statisticile arată că fără un sistem de inventariere a rețelei, utilizarea rețelei ajunge la o medie de doar 70%.

Verificare rapidă a conexiunii clientului 

Pentru a conecta un nou client la rețea, trebuie să știți dacă este posibil și clădirea este la în apropierea rețelei. În caz contrar, trebuie să construiți un nou segment. Nu este o problemă dacă este vorba doar de a trage un cablu sau fibră dintr-o cutie – costurile unei astfel de operațiuni se încadrează de obicei în buget.

Devine mai complicat atunci când trebuie să se monteze cablurile peste mai mulți stâlpi sau să montați  un segment dintr-un traseu subteran – costurile sunt evident mai mari și trebuie să știi asta înainte de a semna un contract. Când aveți un sistem de inventar în rețea, verificarea acestor informații durează doar câteva minute sau chiar mai puțin atunci când sunt generate automat de sistem.

Dacă lipsește o informație, trebuie să verificați condițiile tehnice din teren. Serviciile care există în zilele noastre au diverse tipuri de splittere și multiplexoare și, prin urmare, cunoștințele despre ocuparea cablurilor nu sunt suficiente. Un tehnician trebuie să verifice starea reală a rețelei pe teren. Atunci când se utilizează un sistem de inventariere, în medie 85-95% din cazuri pot fi verificate fără a fi nevoie de o vizită pe teren – o economie uriașă de timp și resurse.

Vânzările dvs. de servicii sunt mai bine planificate 

Un agent de vânzări dorește să strângă cât mai mulți clienți în cadrul rețelei deja construite. Cu un sistem de inventar al rețelei, aceștia pot verifica acoperirea de rețea pentru a planifica și viza activitățile de vânzări.

Cu acces ușor la datele din rețea, agentul de vânzări știe exact ce clădiri pot fi conectate și poate identifica clădirile care nu sunt accesate de infrastructura altor operatori. Aceste clădiri pot fi adăugate la sistem și incluse în următorul plan de investiții.

Când un agent de vânzări se concentrează asupra clienților care se află în raza de acoperire a rețelei dvs., aceasta are ca rezultat o utilizare mai bună a resurselor dvs. și un ROI mai mare. De asemenea, vă permite să reduceți costurile contractelor cu clienții din afara acoperirii dumneavoastră. Extinderea rețelei dvs. ar trebui să fie întotdeauna aliniată cu planul dvs. de dezvoltare și efectuată numai atunci când sunteți sigur că capacitatea rețelei dvs. a fost saturată.

Control mai bun asupra fibrelor, cablurilor și conductelor închiriate

Sistemul de inventar al rețelei vă permite să vă modelați propria rețea, precum și rețelele altor operatori. De exemplu, dacă aveți un client potențial, care se află în afara raza de acțiune a rețelei dvs., dar un alt operator are cabluri pe care le-ați putea utiliza potențial, puteți modela acele cabluri și puteți marca fibrele închiriate de la operatorul terț în sistem.

Cu toate informațiile despre elementele închiriate stocate în sistemul de inventar al rețelei, aveți control asupra utilizării și datei de încheiere a serviciilor și puteți planifica mai bine extinderea ulterioară a propriei rețele (instalarea propriilor cabluri).

Dacă utilizați o rețea terță parte, trebuie să o modelați (împreună cu toate elementele închiriate) pentru a gestiona eficient costurile serviciilor dumneavoastră. De obicei, cu sistemul de inventariere a rețelei, puteți reduce numărul de închiriere inutil cu până la 15%.

Identificarea și remedierea mai rapidă a întreruperilor 

În cazul unei întreruperi de fibră optică, informațiile detaliate despre locație sunt cruciale. Fără inventarul rețelei, localizarea elementului defect poate dura mult timp, în timp ce clienții tăi nu beneficiază de servicii.

Folosind măsurătorile reflectometrului, puteți localiza rapid punctele afectate de întreruperea rețelei. Sistemul de inventar al rețelei informează, de asemenea, care părți ale rețelei sunt întrerupte, astfel încât să puteți vedea dacă este posibil să comutați clienții pe cabluri diferite pentru a le furniza serviciile de care au fost lipsiți din cauza întreruperii.

Dacă știți distanța până la locul de întrerupere, nu durează mai mult de 2 minute pentru a o afișa pe hartă în sistemul de inventar. Dacă puteți trece clienții la alte resurse, timpul de nefuncționare poate fi redus cu până la câteva ore. Acest lucru are ca rezultat o calitate superioară a serviciilor și clienți mulțumiți. În cazul clienților business, aceasta înseamnă taxe mai mici pe care sunt obligați să le plătească din cauza indisponibilității serviciului.

Costurile sistemului și recuperarea investițiilor 

În timp ce costul sistemului de inventar al rețelei este relativ scăzut și implementarea se poate face rapid, procesul de introducere a datelor în sistem poate fi dificil, indiferent de dimensiunea afacerii dvs. De aceea este important să se țină cont de toate costurile potențiale legate de acest proces.

Cu toate acestea, dacă aveți deja un sistem de inventar al rețelei și acces rapid la informații complete despre infrastructura de rețea, atunci beneficiile (pe care le-am descris mai devreme) sunt cele mai importante. Amploarea beneficiilor depinde de operator, de rețea, de procesele de întreținere a datelor implementate și de dorința de a le utiliza cât mai mult posibil. Ținând cont de feedback din partea clienților, costul unui sistem de inventar al rețelei se amortizează, de obicei, în termen de 6 luni până la doi ani, din momentul în care sistemul a fost lansat și încărcat cu date.

Un sistem de inventariere a rețelei poate oferi ajutor operatorului în multe feluri, rezultând în: 

utilizarea mai eficientă a resurselor rețelei 

economii de timp ale angajaților care întrețin rețeaua

localizare mai rapidă a întreruperilor și întreruperi mai scurte a serviciului

planificarea mai rapidă a extinderii rețelei

monitorizarea mai ușoară a lucrărilor de extindere a rețelei

un proces de vânzare mai eficient

Un sistem de inventariere a rețelei – merită?

Este un sistem de inventariere a rețelei o necesitate pentru un operator? Cu siguranță, da!

Implementarea unui astfel de sistem reprezintă un câștig pentru operatorii de telecomunicații și CATV: proiectanți, specialiști GIS,echipe tehnice de teren responsabile cu întreținerea rețelei, sau oamenii de la vânzări.

Cu acces la date actualizate despre rețea, puteți răspunde rapid la întrebări referitoare la distanța de la punctul de conectare la client, locația infrastructurii în teren, numărul clienților afectați de defecțiune, disponibilitatea fibra(dark fiber) sau costurile proiectului într-o zonă dată. Toate acestea permit un serviciu mai eficient pentru clienți și se vor traduce într-o eficiență mai mare a muncii și profituri mai mari pentru compania dumneavoastră.