Implementarea unui sistem de inventariere a rețelei înaintea unor investiții majore

Studiu de caz ASTA-NET

Despre proiect

ASTA-NET este un furnizor mediu de servicii de telecomunicații și operează pe piață de 30 de ani. Există peste 80 de mii de clienți ai operatorului ce își oferă serviciile în voievodatele Pomerania de Vest și Polonia.

Aflați cum ASTA-NET a îmbunătățit gestionarea rețelelor de telecomunicații și a serviciilor cu NetStork, un sistem de inventariere a rețelei. 

Contents:

Industrie: Telecomunicații
Țară: Polonia

Un important operator de telecomunicații din Polonia. Are peste 1.500 de clienți – în principal companii și instituții mari. Furnizor de securitate cibernetică, transmisie de date, linii închiriate, servicii de voce și internet, precum și găzduire și colocare. Gestionează o rețea de transmisie de date prin fibră optică cu o lungime de peste 21.000 de kilometri.

Introducere

Potrivit rapoartelor Oficiului pentru Comunicații Electronice (UKE), operatorii locali de telecomunicații oferă servicii pentru 20% dintre utilizatorii interni de internet. ASTA-NET se remarcă printre operatorii de telecomunicații mici și mijlocii.

Compania este pe piață din 1989 și oferă servicii pentru peste 50.000 de clienți individuali și de business în două regiuni învecinate din Polonia: Polonia Mare (Wielkopolska) și Pomerania de Vest (Zachodniopomorskie).

Pentru a menține poziția unuia dintre cei mai buni furnizori de servicii și a fi cu un pas înaintea concurenților, ASTA-NET trebuia să gestioneze numărul tot mai mare de informații despre rețeaua lor, rutele aeriene și subterane ale liniilor de telecomunicații. Păstrarea acestor date într-o formă structurată și într-un singur loc este crucială pentru a planifica, modela și întreține serviciile. Și pentru asta, un sistem de inventar al rețelei este esențial. Globema, o companie IT poloneză cu peste 20 de ani de experiență solidă în crearea de software de inventar de rețea, a oferit ASTA-NET un sistem conceput pentru operatori mici și mijlocii – NetStork.

Cum a început totul, cât timp a durat implementarea NetStork, ce provocări au apărut și, în sfârșit, cum a beneficiat ASTA-NET de pe urma utilizării NetStork?

Sprijin pentru investiții

Pentru a se extinde și a oferi servicii de înaltă calitate, ASTA-NET participă la programe cofinanțate de Uniunea Europeană și de instituțiile guvernamentale locale. Unul dintre acestea este Programul Operațional Digital Poland (POPC).
ASTA-NET a câștigat 4 contracte în POPC. Scopul comun este de a oferi acces universal la Internet rapid și de a elimina diferențele teritoriale. Pentru a furniza Internet în bandă largă, sunt utilizate două tehnologii: Accesul de generație următoare (NGA) și Fibre la domiciliu (FTTH). Valoarea totală a investițiilor este evaluată la 180 milioane PLN.
ASTA-NET a primit finanțare pentru modernizarea a două zone: Zachodniopomorskie și Wielkopolskie. Celălalt exemplu este Wielkopolska Broadband Network, un program care presupune digitizarea regiunii Wielkopolska prin furnizarea de conectivitate la internet instituțiilor publice și destinatarilor privați. Scopul principal al proiectului este de a nivela diferențele de nivel de trai dintre locuitorii orașelor mari și mai mici și din regiunile rurale.

Noi începuturi 

Înainte de a implementa NetStork, ASTA-NET avea deja experiență cu un alt sistem de inventar al rețelei. Cu toate acestea, pe măsură ce numărul clienților a crescut, instrumentul nu a mai fost suficient – era timpul pentru o nouă soluție, mai adaptată nevoilor companiei. Și (da, ați ghicit) NetStork a fost alegerea! Când ASTA-NET a contactat Globema cu o cerere de propunere în septembrie 2018, operatorul a oferit servicii la peste 45.000 de abonați. Cu investițiile planificate, era evident că numărul va crește rapid (previzibil cu 17.000 în 2021).

ASTA-NET căuta un instrument care să ajute nu numai la documentarea și gestionarea rețelei, ci și la proiectarea și planificarea dezvoltării și a noilor investiții în rețea. Compania avea planuri mari pentru afacerea lor!

Servicii planificate până la sfârșitul anului 2021 în cifre:

41 K conexiuni la internet pentru gospodării

2,5 K kilometri de rețea nouă

215 conexiuni la internet pentru instituțiile de învățământ

31 noi noduri

NetStork – suport cuprinzător

Cu planuri de dezvoltare atât de ample, ASTA-NET avea nevoie de o soluție puternică pentru a-și susține cerințele. NetStork, o aplicație ușor de utilizat pentru modelarea și gestionarea rețelelor de fibră, coaxială și cupru și topologia acestora, s-a potrivit perfect.

Sistemul poate fi utilizat atât de tehnicienii care activează pe teren, cât și de personalul de inventariere de la birou – fiecare angajat are acces la aceeași bază de date, mereu actualizată.

NetStork acceptă toate procesele cheie: de la proiectare și planificare până la întreținerea rețelei: 

Caracteristici cheie care suportă inventarul rețelei

Modelarea diferitelor tipuri de rețele

Sistemul suportă inventarierea obiectelor din lumea internă, rețele urbane sau regionale, diverse telecomunicații pentru tehnologie (GPON – FTTx, cupru, ethernet, cablu HFC și rețea radio), modelarea diferitelor tipuri de rețele, cu o gamă largă de tehnologii, ASTA- NET poate planifica extinderea rețelei în zone greu accesibile pentru rețelele de cablu. Cu suportul NetStork pentru tehnologia HFC, operatorul poate inventaria atât serviciile de internet, cât și serviciile TV.

Introducerea datelor în sistem 

Cu această caracteristică, ASTA-NET poate actualiza cu ușurință informațiile de rețea, de ex. prin introducerea datelor în timpul vizitelor pe teren, precum și în staționare, migrarea acestora din surse externe și actualizările de rețea înapoi la birou. Inventarierea și actualizarea datelor de teren pot fi efectuate pe un dispozitiv mobil cu GPS pentru poziționarea obiectelor. NetStork este, de asemenea, capabil să efectueze migrarea automată a datelor din documentația DWG și DXF.

Suport pentru diferite tipuri de date de hartă

O gamă largă de baze de hărți permite angajaților ASTA NET să prezinte date conform nevoilor actuale sau standardelor interne acceptate ale companiei. Aceștia pot utiliza Hărți Google, Geoportal, WMS, DWG, rastere, interfață WMS gata făcută și WMTS pentru conectarea oricăror servicii de hărți online.

Munca de teren

NetStork sprijină munca de teren a ASTA-NET ca parte a procesului de inventariere sau întreținere a rețelei.

Modul mobil

Aplicația are un mod tabletă. Oferă cooperare cu GPS-ul încorporat sau conectat la o tabletă sau laptop pentru a descărca coordonatele obiectelor punct introduse. NetStork este echipat cu funcția de sincronizare a datelor de la mai multe dispozitive la o singură bază de date.

Locația defecțiunii/întreruperii

NetStork este adaptat să citească fișierele de măsurare de la reflectometru și să utilizeze datele de măsurare. Cu această caracteristică, tehnicienii ASTA-NET pot localiza cu ușurință o întrerupere sau o altă locație importantă în rețea. După indicarea unui punct selectat pe o diagramă de măsurare realizată dintr-o locație selectată (ODF, conector), NetStork afișează pe hartă locul din rețea corespunzător punctului măsurat, evidențiind o cale verde pe hartă.

Rapoarte UKE 

UKE este Oficiul de Comunicații Electronice din Polonia, care supraveghează serviciile de telecomunicații și intervine în probleme și reclamații – raportul anual este obligatoriu. NetStork vă permite să definiți atributele pentru obiectele de rețea cerute de rapoartele UKE.

Obțineți mai multe informații despre NetStork

Cum a decurs implementarea?

1

Am început prin a verifica și a evalua formatul și cantitatea de date stocate în instrumentul folosit până acum. Acest lucru era necesar - a trebuit să creăm un instrument pentru transferul automat de date.

2

Următorii pași au fost livrarea și instalarea versiunii standard NetStork.

3

După aceea, am migrat datele și am verificat acuratețea și calitatea.

4

Pas foarte important: NetStork a fost îmbunătățit cu module suplimentare personalizate solicitate de ASTA-NET, astfel încât sistemul a fost și mai adaptat nevoilor lor

5

Am efectuat training pentru două echipe/grupuri: oameni responsabili cu monitorizarea stării rețelei staționare și pentru lucrătorii de teren.

Instruirea a inclus:

  • Inventarul rețelei de telecomunicații
  • Diagrame de rețea 
  • Analiza datelor 
  • Generator de rapoarte UKE 
  • Definirea elementelor de rețea și a dicționarelor  
  • Import și export de date
  • Imprimări și rapoarte
  • Sarcini administrative 

La implementarea NetStork în mediul ASTA-NET, am întâmpinat câteva dificultăți: 

Timpul

Procesul final de migrare a datelor nu trebuia să dureze mai mult de 2 zile, pentru a nu afecta activitățile operaționale curente ale operatorului. Pentru a face față acestei provocări, dezvoltatorii noștri au pregătit un instrument special de migrare bazat pe formatul datelor stocate în sistemul existent.

Pentru a ne asigura că instrumentul funcționează corect, am efectuat mai multe migrări de testare pentru date de diferite formate.

Module noi

Datorită investițiilor planificate pe scară largă și noilor cerințe pentru sistemul de inventar al rețelei, am introdus multe modificări suplimentare la NetStork după ce a fost lansat în mediul de producție. Acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care le-am creat:

Configurarea obiectelor tehnice în diferite contexte

permite introducerea datelor necesare în timpul proiectării. În aplicație au fost introduse următoarele contexte de descriere: diagramă de infrastructură, diagramă de cabluri, apeluri, raport obiect, raport fuziune fibre, ierarhie, hartă, editor (câmpuri de comutare), motor de căutare.

Proiectare, documentatie de constructie, inchiriere

permit combinarea obiectelor în categorii, proiecte și subproiecte. Fiecare pas poate avea propria sa documentație tehnică.

Editare obiecte in mod "bulk"

Model modernizat de încărcare și management raster

Cum beneficiază ASTA-NET de pe urma utilizării NetStork?

Ce procese am îmbunătățit? 

Funcționare îmbunătățită a rețelei

Cu acces rapid la diagramele de rețea, conexiunile și vizualizarea ocupației fibrelor, personalul tehnic ASTA-NET poate vedea în ce măsură clienții folosesc anumite resurse. Acest lucru permite o planificare mai ușoară a investițiilor, de la simple încrucișări la extensii de rețea.

Avantaj competitiv

Cu o viziune holistică a domeniului și prezenței serviciilor, este ușor să identificați potențiali clienți noi și posibile extensii de rețea, precum și să construiți o poziție puternică și un avantaj competitiv.

Lucru de teren eficient, fără erori

Utilizând NetStork pe dispozitive mobile, lucrătorii de teren ASTA-NET pot urmări starea elementelor de rețea extinse. Nu este nevoie să rescrieți informațiile pe hârtie, ceea ce reduce riscul de greșeli. Prin simpla marcare a finalizării elementelor, operatorul știe dacă există întârzieri în programul de lucru.

Planificarea și extinderea rețelei într-un singur instrument 

Cu NetStork, ASTA-NET este capabil să-și modeleze rețeaua folosind un singur instrument – fără sincronizarea între diferite sisteme, îngrijorându-se de consistența datelor. Modelarea ia în considerare atât elementele de infrastructură externă (cabluri, cuple, splitter, dulapuri etc.), cât și vizualizarea prestării serviciilor în interiorul clădirilor.

Vizualizarea rețelei

Funcția de vizualizare a traseului serviciilor permite să se verifice dacă planurile asumate au fost implementate, oferind acces la informații precum: direcția semnalului pe baza de încrucișări, puterea semnalului pe baza măsurătorilor reflectometrului, inclusiv parametrii de atenuare a rețelei de telecomunicații.

Programează o întâlnire pentru a obține rezultate similare la compania ta!